Sıkça Sorulan Sorular | Gastronomi ve Mutfak Sanatları | Hasan Kalyoncu Üniversitesi

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI

Sıkça Sorulan Sorular

Hasan Kalyoncu Üniversitesi GMS bölümü öğrenci kontenjanı ve burs olanakları nelerdir?

Bölümümüz 10’u yüzde elli 10’u yüzde yüz burslu olmak üzere toplamda 20 öğrenci kontenjanına sahiptir.

Gastronomi ve mutfak sanatları mezunlarının istihdam olanakları nelerdir?

Mezunlarımız istihdam alanları;

Kendi işletmelerinde,

Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek departmanlarında,

Pastanelerde,

Restoran, kafe ve barlarda,

Yemek fabrikalarında,

Kurumların mutfaklarında,

Gıda işletmelerinde ve endüstriyel yemek üretim işletmelerinde (catering),

Otobüs, tren, gemi ve uçak gibi ulaşım araçlarında çalışabilmektedirler. Bunun yanı sıra yiyecek stilistliği, yemek fotoğrafçılığı, yemek yazarlığı gibi yeni iş alanlarında kendilerine fırsatlar oluşturabilirler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Doluluk Oranları Nedir?

Ülkemizde, gastronomi ve mutfak sanatları bölümü 21. yüzyılın başlarından bu yana varlığını giderek arttırmıştır. En son Türkiye genelinde %91’lik bir doluluk oranına sahip olmakla birlikte, bu oran yüksek seviyelerde kalmaya devam etmektedir.

Gaziantep’te Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programının Önemi Nedir?

Günümüzde birçok şehir kendine özgü yemek kültürleri ile kendilerini konumlandırmakta ve gastronomi kavramının oluşturduğu avantajlardan yararlanmak istemektedirler. Bu şehirlerden bir tanesi de Gaziantep’tir. Gaziantep kendine özgü yerel yemekleri ile ünlenmiştir. Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep, tarih boyunca birçok medeniyete ve farklı kültüre ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Gaziantep ilinin hem tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olması, hem de Osmanlı döneminde Araplar, Kürtler, Ermeniler ve Türkmenlerin birlikte yaşaması kültürel etkileşime önemli bir katkı sağlamıştır. Bu çeşitliliğin kültürel dokuyu zenginleştirdiği ve bu zenginliğin de şehrin mutfağına başarılı bir şekilde yansıdığı bilinmektedir. Nitekim günümüzde zengin mutfak kültürünün ortaya koyduğu 470’in üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı ilimiz 2015’te UNESCO tarafından verilen Gastronomi Şehri unvanı ile de önemli bir gastronomi şehri olduğunu tescillemiştir.  Ayrıca Türkiye’de coğrafi işareti alınan ilk ürün Gaziantep’e ait olan baklavadır. Gaziantep 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildikten sonra Türkiye’de en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan şehirlerden biri olmuştur. Yukarıda bahsedilen ve daha fazla özelliği bünyesinde barındıran Gaziantep şehri, Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi için açık bir mutfak konumundadır. Ayrıca geleneksel mutfak kültürünün bilimsel metotlarla birleştirilerek verileceği lisans programından mezun olan öğrenciler yerel mutfak kültürünü modern anlamda yorumlayarak gelecek nesillere aktarma görevini üstleneceklerdir.